top of page

Atelier gastronomic - bucate de post

20 noiembrie 2021, 12:00 – 16:00

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, staulul din Rășinari

 

Atelierul gastronomic propus vizitatorilor ne va apropia prin intermediul tradiției culinare de această perioadă cu însemnate implicații religioase. La începutul Postului Nașterii Domnului, gospodine din Sebeșu de Jos, vin să ne prepare sărmăluțe de post, un produs ce ne trimite cu gândul la pregătirile de toamnă, pentru că, la sărmăluțele acestea se folosește pentru prima dată varza acră scoasă din butea de varză, dar ne duc cu gândul și la sărmăluțele de dulce, preparate la Crăciun.

La începutul perioadei de pregătire și curățire sufletească pentru primirea veștii bune a Crăciunului, alimentația tradițională era și ea adaptată pentru o curățire a trupului prin consumarea doar a legumelor și a fructelor. Acum, la sfârșit de toamnă, ingredientele se găseau din belșug, astfel că preparatele erau diverse: lipii cu varză călită sau cu cartofi fierți și ceapă, sau doar ceapă dustuită cu ulei și pusă pe o felie de pâine de casă și presărată cu piper; mâncăruri din fasole boabe sau din fasole verde opărită și uscată pe poarta șurii; laptele de bou - o fiertură dulce din prune uscate, felii de mere și pere uscate pe ață; mâncăruri din varză, cartofi sau doar ceapă. Înfrânarea de la alimentele de dulce, și consumarea doar a alimentelor de post, erau privite doar ca ascultare și ca apropiere mai mare de partea spirituală a vieții, ca pregătire de primire a sărbătorii Nașterii Domnului.

Vă așteptăm sâmbătă în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos, să luați parte la această tradiție gastronomică: bucatele de post, prin intermediul gospodinelor din localitate care vă vor povesti mai multe despre această perioadă, dar vă vor și oferi preparate de post.

Noul circuit expozițional: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.

bottom of page