Atelier gastronomic - bucate de post
20 noiembrie 2021, 12:00 – 16:00
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, staulul din Rășinari
Atelierul gastronomic propus vizitatorilor ne va apropia prin intermediul tradiÈ›iei culinare de această perioadă cu însemnate implicaÈ›ii religioase. La începutul Postului NaÈ™terii Domnului, gospodine din SebeÈ™u de Jos, vin să ne prepare sărmăluÈ›e de post, un produs ce ne trimite cu gândul la pregătirile de toamnă, pentru că, la sărmăluÈ›ele acestea se foloseÈ™te pentru prima dată varza acră scoasă din butea de varză, dar ne duc cu gândul È™i la sărmăluÈ›ele de dulce, preparate la Crăciun.
​
La începutul perioadei de pregătire È™i curățire sufletească pentru primirea veÈ™tii bune a Crăciunului, alimentaÈ›ia tradiÈ›ională era È™i ea adaptată pentru o curățire a trupului prin consumarea doar a legumelor È™i a fructelor. Acum, la sfârÈ™it de toamnă, ingredientele se găseau din belÈ™ug, astfel că preparatele erau diverse: lipii cu varză călită sau cu cartofi fierÈ›i È™i ceapă, sau doar ceapă dustuită cu ulei È™i pusă pe o felie de pâine de casă È™i presărată cu piper; mâncăruri din fasole boabe sau din fasole verde opărită È™i uscată pe poarta È™urii; laptele de bou - o fiertură dulce din prune uscate, felii de mere È™i pere uscate pe ață; mâncăruri din varză, cartofi sau doar ceapă. Înfrânarea de la alimentele de dulce, È™i consumarea doar a alimentelor de post, erau privite doar ca ascultare È™i ca apropiere mai mare de partea spirituală a vieÈ›ii, ca pregătire de primire a sărbătorii NaÈ™terii Domnului.
​
Vă aÈ™teptăm sâmbătă în curtea gospodăriei din SebeÈ™u de Jos, să luaÈ›i parte la această tradiÈ›ie gastronomică: bucatele de post, prin intermediul gospodinelor din localitate care vă vor povesti mai multe despre această perioadă, dar vă vor È™i oferi preparate de post.
​
Noul circuit expozițional: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.