top of page

Atelier de tundere a oilor la staul

11 iunie 2021, orele 10-17

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sectorul păstorit

Atelierul meşteşugăresc de prelucrare a lânii de la tundere, la spălare, uscare și valorificare a acesteia va fi susţinut de rășinăreni care vor reda specificul unei localități de munte pentru care păstoritul a fost una dintre ocupațiile principale.

Meşteşugarii vor interacţiona cu participanţii şi îi vor ajuta să lucreze cu lâna, una dintre resursele foarte apreciate până la începutul secolului XX, resursă cu potențial de a recâștiga teren ca materie polivalentă.

Evenimentul se va desfășura sub forma unor ateliere meșteșugărești folosind instrumentar tradițional, punctând următoarele etape în prelucrarea lânii: tunderea, spălarea, uscarea, prelucrarea firului și valorificarea lui prin împâslire.

Potrivit rânduielii vieții pastorale tradiționale, lâna oilor se tundea după data de 15 mai, iar când era căldura mai mare era spălată la râu, pentru a o putea usca și a o pregăti pentru următoarele etape de procesare a ei: scărmănarea și toarcerea cu ajutorul drugii, a furcii și a fusului, a roții de tors, iar de la mijlocul secolului XX prin toarcerea ei la daracul ce avea toate mașinăriile necesare pentru a o procesa: lupul scărmănător care îndepărta impuritățile, apoi mașinile ce o transformau în caier și fir nerăsucit, iar apoi torcătoria unde firul era tors și răsucit.

După obținerea firului de lână, acesta era pregătit prin răsucire în mai multe fire, depănare, vopsire, bobinare pe mosoare pentru urzit sau bobinare pe țeghii care cu ajutorul suveicii se foloseau la țesut. Mâini harnice, îndemânatice și cu mult drag de frumos transformau cu multă migală lâna în diferite articole pentru port, pentru confortul oferit de țesăturile de lână sau pentru împodobirea casei: pănură groasă pentru haine, cioareci sau obiele, procove alese cu model, țoluri și țolici împâslite, material pentru traiste și desagi. Tot din fir de lână se croșetau călduroșii ciorapi atât de îndrăgiți pe timp de iarnă și se făceau dantelele ornamentale ce înfrumusețau procovile în casa bună sau marginile fețelor de masă.

Fotografii din timpul evenimentului:

bottom of page