top of page

Brânză și miere la Muzeul ASTRA

Duminică, 21 august 2022, orele 10.00 – 17.00

 

Brânză și miere la Muzeul ASTRA, eveniment organizat în cadrul programului Animă ASTRA!, a avut în centru două târguri de produse tradiționale, unul dedicat brânzeturilor și celălalt apiculturii. Casa de oier transhumant, adusă din localitatea Rășinari, a fost animată de producători de brânzeturi și lactate (telemea, caș, brânză de burduf, lapte prins etc.) din lapte de oaie, capră, vacă și bivoliță. Tot aici au fost organizate ateliere interactive de pregătire a laptelui de oaie cu degustare la gospodăria din Rășinari: închegarea laptelui în ciubăr, așezarea brânzei în crintă, pregătirea jintiței și baterea untului în bădău. 

 

La gospodăria de boștinar din Sebeșu de jos, a avut loc un atelier de stupărit. În acest atelier a fost aprins afumătorul apicol, iar apoi a fost ilustrat procedeul de lipire a foiței artificiale de fagure pe rama apicolă. De asemenea, un muzeograf expert într-ale apiculturii, a explicat vizitatorilor detalii cu privire la beneficiile mierii de albine, dar și despre rolul în stup a antibioticului natural - propolisul.

 

Ca program artistic, au fost invitate cele două comunități (Rășinari și Sebeșu de Jos) din județul Sibiu care au încântat publicul cu cântece și strigături specifice zonei.

bottom of page