top of page

Obiceiuri de iarnă - Ceata de colindători

5 decembrie 2021, 12:00 – 15:00

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului 

 

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vă invită să întâmpinăm împreună Ceata de colindători, duminică, 5 decembrie 2021, la Pavilionul Multicultural, apoi la gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos și gospodăria de oier transhumant din Rășinari.

La început de decembrie, colindători din Sebeșu de Jos și Rășinari ne vor aduce vestea bună a Nașterii Domnului prin sunet de colinde. Ceata de colindători va fi primită în Pavilionul Multicultural de la intrarea în muzeu, apoi vom pleca în alai la cele două gospodării incluse în traseul tematic valorificat prin programul RO-CULTURA de susținere a expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Atmosfera de sărbătoare ce plutește în aer în această ultimă lună a anului va fi împlinită de glasurile colindătorilor ce ne aduc colinde vechi, care încă mai păstrează elemente din substratul de credințe precreștine, semn al primirii acestora din generație în generație, începând din vremuri îndepărtate. Așa vom simți împlinirea unui an bogat în prezența reprezentanților acestor două comunități din Rășinari și Sebeșu de Jos care, începând din luna iunie, ne-au primit cu căldură în monumentele transferate în muzeu din cele două localități, păstrate și deschise pentru toți vizitatorii muzeului.

În ambele gospodării au avut loc cele trei târguri cu produse tradiționale: târg de primăvară, vară și toamnă. Apicultorii, meșterii boștinari și lumânărari din Sebeșu de Jos ne-au dezvăluit tainele îngrijirii albinelor, pentru a înțelege originea materiei prime folosite pentru a face lumânările din ceară de albine. Atelierele desfășurate au fost de apicultură, retezare a știubeilor (stupii primitivi), de extragere a mierii din faguri, de pregătire a cerii pentru lumânărit, atelier de confecționare a lumânărilor din ceară de albine. Tinerii din Sebeșu de Jos ne-au familiarizat cu obiceiul lor păstrat din sec. al XVIII-lea, ce încă se joacă la Rusalii pe platoul Rusca: Hora din Rusca, o horă înnodată și cântată, în cadrul căreia lanțul de dansatori creează mai multe noduri care sunt desfăcute, fără să se rupă şirul de braţe. Un alt obicei reconstituit în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos a fost Pomul vieții, împodobit cu colacii rituali făcuți în localitate: soarele, scara, mielul cel blând și foarfecele, toți având semnificații adânc creștine, menite să ajute sufletul celor plecați în viața veșnică. Colacii au fost modelați de gospodinele din Sebeșu de Jos, iar în postul Crăciunului, tot ele ne-au familiarizat și cu bucatele de post, într-un atelier gastronomic ce a pus accent pe ingredientele primare folosite la prepararea mâncărurilor de post.

Împreună cu reprezentanții comunității din Rășinari, s-au organizat ateliere meșteșugărești care au arătat aspecte ale uneia dintre ocupațiile tradiționale principale din localitate: păstoritul; astfel că a avut loc un atelier de tundere a oilor și de toarcere a lânii, iar apoi s-au confecționat lumânări din seu de oaie, un meșteșug practicat în localitate până la începutul secolului XX. Atelierele gastronomice au avut ca temă preparatele de la stână, sloiul de oaie, baterea untului în bădău, și scoica cu brânză de munte.

 

Tinerii din Rășinari ne-au arătat obiceiul de Ispas încă practicat în localitate, prilej cu care au împodobit atât gospodăria din Rășinari cât și Crucea din Capul satului sau troița de zidărie având în inscripția de pe pictura cupolei datat anul 1798. La Sânziene, tinerii rășinăreni au trăit alături de vizitatorii muzeului frumusețea acestui obicei adresat mai ales lor, tineri păstrători ai tradiției; fetele au împletit coronițe din sânziene pe care le-au aruncat pe casă pentru a-și afla norocul, iar băieții le-au răcorit cu apa cărată în bote, așa cum se cade de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. De Rusalii, gospodine din Rășinari ne-au preparate verzare, o delicioasă plăcintă dulce cu urdă și mărar, preparată o singură dată pe an de către fiecare familie din Rășinari. Obiceiul care a adus cei mai mulți rășinăreni în fața publicului vizitator, piesa de teatru Nunta ciobănească, a fost o minunată incursiune în spiritul sarcastic dar și întreprinzător al rășinăreanului de altădată.

 

Duminică, 5 decembrie, în sunet de colindă, le mulțumim celor două comunități din Sebeșu de Jos și Rășinari, pentru disponibilitatea și bucuria cu care au animat cele trei monumente ale circuitului expozițional pus în valoare prin acest proiect: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari.

bottom of page