top of page

Târg de primăvară & Reconstituirea obiceiului de Ispas

13 iunie 2021, orele 10-16

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria de oier transhumant din Rășinari

Prin intermediul Târgului de primăvară, producători din Rășinari, Sebeșu de Jos și împrejurimi ne îmbie la roadele muncii lor: produse apicole, țesături și haine cu motive tradiționale, produse din lapte de oaie, dulcețuri, siropuri și zacuscă. La fel ca la orice târg, vizitatorii vor putea afla detalii despre resursele locale folosite de producători și vor putea degusta bucatele a căror tradiție merge mult în urmă.

Evenimentul are și o componentă de reconstituire a obiceiului de Ispas. Cu această ocazie, vom afla mai multe despre proprietățile leușteanului și utilizarea acestuia în obiceiuri specifice zilei de Ispas în localitatea Rășinari, prin reconstituiri în muzeu.

În seara dinaintea Înălțării Domnului, rășinărenii duc leuștean la troițe, la crucile celor adormiți din neamurile lor și aprind lumânări. Tot în seara dinaintea praznicului, se pune leuștean sub pernă sau chiar în dreptul mijlocului, pentru a se dormi peste noapte pe leuștean, existând credința că acesta va ocroti persoana respectivă, făcând-o mai sănătoasă pentru tot anul. Obiceiul s-a transformat în timp, deoarece, la începutul sec XX, în Monografia Satului Rășinariu, 1915, scrisă de Victor Păcală citim: „Tot poporul, cu preoții în frunte, iese afară la câmp, unde se face slujbă la bucate și se botează toți cei de față… În ziua aceasta, fetele se încing peste mijloc cu leuștean, ca să nu le doară șalele sau să nu le strice strigoile… Mai demult se înfășurau și stâlpii porții cu leuștean”.

Duminică, tinerii din Rășinari ne vor duce mai aproape de satul de altădată: vor pune leuștean la poarta gospodăriei și vor împodobi troița de zidărie transferată din Rășinari, Crucea din Capul Satului, ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII, având în interior pictate scene biblice de o acuratețe deosebită.

Fotografii din timpul evenimentului:

bottom of page