top of page

Evenimentele lunii august 2021

Atelier apicol - retezatul știubeilor, 6 august 2021

Atelierul apicol va prezenta instrumentarul și metodele arhaice de extragere a mierii prin retezatul ștubeilor. În gospodăria din Sebeșu de Jos, veți afla cum foloseau boștinarii reziduurile rămase în urma extragerii mierii nu doar de la cunoscătorii prezenți acolo, ci și de la personajele realității virtuale din noua expoziție de la aceeași locație.

Atelier de pregătire a cerii pentru confecționarea lumânărilor, 7 august 2021

Sunteți invitați să luați parte la un atelier de ilustrare a tehnicilor arhaice de pregătire a cerii pentru turnare, în vederea obținerii lumânărilor. Atelierul va avea loc la gospodăria din Sebeșu de Jos, unde și personaje ale noii expoziții vă vor împărtăși povești ale comunității de boștinari din localitatea amintită.

Nunta ciobănească de la Rășinari, 14 august 2021

Comunitatea din Rășinari, în jur de 40 de persoane cu vârste cuprinse între 12 și 70 de ani, își prezintă tradițiile de nuntă în cadrul unei reconstituiri în muzeu. Nunta este modalitatea prin care se prezintă credințele, obiceiurile și superstițiile acestei comunități, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Sunteți invitați să descoperiți obiceiuri vechi pastorale, elemente de port, cântece tradiționale, povești spuse în graiul specific și tot ce ține de culoarea locală a rășinărenilor. Reconstituirea are la bază o piesă de teatru scrisă de Corneliu Dragoman Lubinschi în anul 1957.

Ateliere de preparate ca la stână, 14 august 2021

Atelierul ne va introduce, prin sațietatea preparatelor, în atmosfera stânelor de altădată la care, în aerul tare de munte, oaspeții erau întâmpinați cu preparatul cel mai valoros din rodul muncii ciobanilor: brânza de munte. Acesta va avea loc la gospodăria din Rășinari, unde personajele noii expoziții vă vor împărtăși povești ale comunității din localitatea amintită.

bottom of page