top of page

Evenimentele lunii iunie 2021

Atelier de tundere a oilor la staul, 11 iunie 2021

Atelierul va fi organizat în staulul provenit din Rășinari din Muzeul ASTRA și va include activități de tundere a oilor, spălare și uscare a lânii. Povești ale ciobanilor din Rășinari pot fi descoperite în curând și în cadrul expoziției ASTRA VR, când vizitatorii vor fi invitați să interacționeze și cu personaje din lumea virtuală.

Târg de primăvară & Reconstituirea obiceiului de Ispas, 13 iunie 2021

Producători din Rășinari, Sebeșu de Jos și împrejurimi ne îmbie la târg cu produse proaspete de primăvară. Cu această ocazie, vom afla mai multe despre proprietățile leușteanului și utilizarea acestuia în obiceiuri specifice zilei de Ispas în localitatea Rășinari, prin reconstituiri în muzeu.

În seara dinaintea Înălțării Domnului, femeile duc leuștean la troițe, la crucile celor adormiți din neamurile lor și aprind lumânări. Tot în seara dinaintea praznicului, se pune leuștean sub pernă sau chiar în dreptul mijlocului, pentru a se dormi peste noapte pe leuștean, existând credința că acesta va ocroti persoana respectivă, făcând-o mai sănătoasă pentru tot anul.

Atelier de extragere a mierii din faguri, 17 iunie 2021

Atelierul va fi organizat în gospodăria din Sebeșu de Jos aflată în Muzeul ASTRA. Veți putea lua parte la procesul de extragere a mierii din faguri și afla cum foloseau boștinarii reziduurile rămase de la localnicii care cunosc cel mai bine aceste procedee.

Hora de la Rusca în Muzeul ASTRA, 21 iunie 2021

Hora din Rusca este un obicei serbat anual de Rusalii pe platoul Rusca din Sebeșu de Jos, pe care îl vom reconstitui în Muzeul ASTRA la locația gospodăriei din aceeași localitate. Vă invităm, așadar, să luați parte la un obicei care se mai păstrează și astăzi, al unei comunități din județul Sibiu.

Obiceiuri de Sânziene, 24 iunie 2021

În cadrul evenimentului, vor fi reconstituite obiceiuri de Sânziene specifice localității Rășinari. Se vor împleti coronițe din flori de sânziene – cununi, care vor fi aruncate pe casă conform tradiției locale, și veți putea afla mai multe despre proprietățile medicinale ale plantei.

Vernisaj ASTRA VR & Tur de presă, 30 iunie 2021, ora 14

Vă invităm să descoperiți cum își găsesc noile tehnologii locul într-un muzeu etnografic în aer liber. Treisprezece obiecte etnografice restaurate și clasate vor fi centrul expoziției ASTRA VR, acestea fiind expuse într-un mod inovativ, prin folosirea unor elemente de muzeotehnică moderne și a realității virtuale.

bottom of page