top of page

Nunta ciobănească & atelier de preparate ca la stână

14 august 2021, orele 13-16

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria și staulul din Rășinari

 

Piesa de teatru Nunta ciobănească de la Rășinari este inspirată din viața pastorală, una dintre ocupațiile tradiționale principale ale rășinărenilor din cele mai vechi timpuri. Nunta este modalitatea prin care se prezintă credințele, obiceiurile și superstițiile acestei comunități, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, multe fiind actuale chiar și în ziua de astăzi.
 

Nunta ciobănească este creaţia lui Corneliu Dragoman Lubinschi, scrisă în anul 1957, fiind pusă în scenă cu ilustrațiile muzicale culese şi prelucrate de dirijorul Gheorghe Șoima. Autorul, răşinărean şi el, a scris această piesă special pentru Ansamblul Folcloric din Rășinari, o formaţie cu vechi tradiţii în domeniul artistic, având în vedere existența unor documente ce atestă existența sa încă din anii 1884. Repusă în scenă în anul 2017 la inițiativa dlui primar Bogdan Bucur și a nepoatei autorului, Olteanu Carmen, piesa a fost jucată pentru prima dată integral de Rusalii în Căminul Cultural Rășinari.


În forma actuală, regia artistică a piesei a fost asigurată de Cătălin Grigoraș, având ca îndrumător muzical pe dna Ana Iliu Gladcă și fluieraș pe Alexandru Tărtăreanu. Actanții sunt rășinăreni, în jur de 40 de persoane, fiind în vârstă de la 12 până la 70 de ani. La Nuntă sunteți invitați să descoperiți obiceiuri vechi pastorale, elemente de port, cântece tradiționale, povești spuse în graiul specific și tot ce ține de culoarea locală a rășinărenilor. Spectacolul va fi jucat în Muzeul în aer liber, la gospodăria din Rășinari dar și la staulul adus de pe dealul Dârjani, o pendulare între monumente aduse din Rășinari ce trimite cu gândul la deplasările turmelor de oi între gospodăria din vatra satului și staulele și colibele unde se găseau de primăvara până toamna târziu.


La final de nuntă, vom degusta preparatul specific vieții pastorale: cocoloșul cu brânză. Atelierul de preparate ca la stână ne va introduce prin sațietatea cocoloșului, în atmosfera stânelor de altădată la care, în aerul tare de munte, oaspeții erau întâmpinați cu produsul cel mai valoros din rodul muncii ciobanilor: brânza de munte.

bottom of page