top of page

Obiceiuri de Sânziene

24 iunie 2021, orele 10-16

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria din Rășinari

Tinerii din Rășinari ne vor introduce în obiceiurile legate de ziua de Sunzuiene, așa cum le-au moștenit de la cei dinaintea lor:

Fost-am, fost-am prin poiene

S-adun flori de sânziene.

Le-am căutat, le-am adunat,

Și-n cununi că le-am legat.

Pe case le-am aruncat

Și de noroc ne-am aflat.

Așa cum se întâmplă la toate marile sărbători, și de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, conștiința populară a dezvoltat și a păstrat obiceiuri ce legau natura cu credințele în speranța de mai bine. La Rășinari, gesturile simbolice începeau din zorii zilei și erau rânduite până seara: fetele se spălau în zori cu rouă de la sânziene, ca să fie mai frumoase și mai sănătoase. Apoi, tot pe rouă culegeau florile de sânziene, din ele făceau cununi, câte una pentru fiecare membru al familiei pe care aceștia le aruncau pe casă.

În amintirea misiunii profetice a Sfântului Ioan Botezătorul, din clipa în care trăgeau clopotele la vecernie, slujba de seară, și până seara târziu, pe ulițele Rășinariului nu mai contenea bătaia cu apă a junilor și copiilor de toate vârstele, organizați pe prietenii, pe ulițe sau în apropierea fântânilor, elementul bine pus la punct fiind întotdeauna luarea prin surprindere a trecătorilor.

Legendele populare românești spun că sânzienele sunt zâne bune, care au fost fete de împărat, apoi fiind răpite de zmei au devenit divinități ale pădurii și ale câmpului care umblă și joacă noaptea pe câmpuri dându-le rod bun, iar de ziua soarelui iau puterea și mirosul florilor. Substitutul lor fitomorf este floarea de sânziene, care înflorește la solstițiul de vară.

Sânzienele sunt cunoscute și ca importante plante de leac. Florile erau culese în zorii zilei de sărbătoare, iar tulpinile, rădăcinile și semințele erau adunate doar toamna, apoi erau legate în mănunchiuri, împreună cu funii de usturoi, și se păstrau sub streașinile caselor, ca panacee pentru diferite boli, dar și pentru alungarea spiritelor malefice.

bottom of page